Bårdshaug Herregård – har mye å by på.

Herskapelige Bårdshaug Herregård står sentralt i småbyen Orkanger, kun en kort kjøretur fra Trondheim. Herregården er også en del av en utrolig spennende historie. – Ikke bare historien om en unik familie – familien Thams, men også en historie om innovasjon, industri, allianser på tvers av landegrensene, kongelige, arbeidere, kjærlighet og svik.

Vi avsluttet en fantastisk sommer i nord med et opphold på Bårdshaug Herregård, og da fikk endelig tid og muligheten til å reise med Thamshavnbanen og å se Thamshavnpaviljongen.

Den Thams som satte dypest spor i dalføret er Christian. Med Thamshavnbanen, Bårdshaug Herregård, Fjellheim gård, Sognlia Naturreservat og Orklakonsernet har han skrevet seg inn i historien lokalt og nasjonalt. Med sine bedrifter i Europa og Afrika, som arkitekt og dommer på verdensutstillinger i Chicago, Paris og Stockholm og som konsul for Belgia gjorde han seg også bemerket internasjonalt.

Thamshavnbanen ble bygd for å frakte malm fra gruvene på Løkken Verk til utskipningshavna på Orkanger. Den gamle jernbanen snor seg gjennom et variert landskap. bratte utforkjøringer og krappe kurver, langs fiskeelva Orkla, gjennom skog og jordbruksområder til tett bebyggelse. Les mer her.

I vogner fra 1908 kan du reise med Thamshavnbanen mellom Bårdshaug Herregård på Orkanger og Løkken Verk . Den gamle jernbanen snor seg gjennom et variert landskap. bratte utforkjøringer og krappe kurver , langs fiskeelva Orkla, gjennom skog og jordbruksområder til tett bebyggelse. Dette er noe barn vil like!

Thamshavnpaviljongen også kjent som «The Norway building», var Norges bidrag til verdensutstillingen i Chicago i 1893. Paviljongen ble produsert etter «ferdighusmetoden», som M.Thams & Co på Orkanger var pionerer for. Den ble fraktet til Amerika med skip som la ut fra Orkedalsøren. Dette var starten på en eventyrlig reise for paviljongen, som etter 123 år i USA kom tilbake til Orkanger ved hjelp av ildsjelene bak «Prosjekt Heimatt». Les den den utrolige historien om stavkirkemodellen fra 1893 her og om bygningens geniale konstruksjon i denne linken.

Thamspaviljongen – The Norway Building på Verdensutstillingen i Chicago 1893.