To Hitraperler – mat, kystkultur og opplevelser: Ansnes Brygger og Hopsjøbrygga

Ansnes Brygger

Våre venner meldte begeistret: “Har nå vært på Hitra og Ansnes Brygger Event AS. Fantastisk sted og et kjøkken som overgår det meste av hva jeg har opplevd siden 1945. Vertskapet Ola og Helene gjør alt for sine gjester, og tilbudene er nærmest ubegrenset. Om du f.eks. spør etter grappa og de ikke har grappa i baren, kan du oppleve at verten Ola drar hjem og henter tre typer av ytterste klasse.”

Har fullt belegg sommer 2020. …. De er kjempepopulære.

Ansnes bryggeri med 15 typer eget øl

Hjemmebrygget øl er i vinden som aldri før, og de har selvfølgelig eget Ansnesbrygg. De brygger etter klassisk bryggeritradisjon, og vektlegger kreativitet og gode råvarer for å få ett velbalansert og godt øl. De har 15 typer øl i sitt standardsortement, i tillegg til gjesteøl basert på sesong.

Overnatting

Her kan du også overnatte i lyse og trivelige leiligheter rett ved sjøkanten. Totalt 31 sengeplasser fordelt på 8 leiligheter. Alle leilighetene har egen inngang, og består av eget bad med dusj/WC, fullt utstyrt kjøkkenkrok, og stue med sofagruppe og tv. De fleste har utendørs terasse med med sitteplass. Leilighetene leies ut som selvhushold, men renhold, sengetøy, og håndklær er inkludert i prisen.

Hopsjøbrygga

Vertskapet og driverne på Ansnes Brygge – Ola og Helene – driver også Hopsjøbrygga, med matservering og bar. Dette er et gammelt handelssted, som er gjort om til restaurant og selskapslokaler. Det er også et lite hvalmuseum, samt at alt av rekvisitter fra den gang det var et handelssted er tatt vare på. Her er det ikke overnatting.

Handelsstedet Hopsjø var et av Trøndelagskystens største handelssteder på 17 og 1800-tallet. Det var familien Parelius som regjerte her i over 250 år som handelsmenn og proprietærer.
På Hopsjøen stod det ei pakkhusbrygge, ytterbrygge, et 50 meter langt fjøs, grisehus, hønsehus, lysthus, borgstue, bakeri, smie, skjenkestue, anneks og hovedhuset stod ferdig i 1730. Les mer om historien her.

Besøker du Hopsjøområdet går du bokstavelig talt omkring i et levende museum.
Enten du besøker fabrikken – hvor de flittige gutta i Nattseilerne holder sine flotte båter, eller Hvalfangstmuseet i tredje etasje, hvor det er samlet effekter fra storindustrien med hvalfangst, eller om du drar på “skattejakt” for kanskje å finne hemmelige gjemmesteder brukt av familien Parelius, er du omringet av historisk sus.

Handelstedet Hopsjø har sin egen krambu, kanskje den eldste bevarte butikken i Norge?
Krambua er et lite museum over gamle tider på Hopsjøen, da Krambua var stedets butikk og samlingspunkt.

Krambua er holdt slik den en gang var og byr på en mengde varer som du garantert ikke finner hos nåtidens dagligvarebutikker! Du kan også få kjøpt drops i løs vekt, lokalt håndarbeid og fine suvenirer.
Krambua var gamle dagers treffpunkt, her fikk du vite siste dagers hendelser og mangt og mye ble diskutert. De som eide og drev de mange små krambuene rundt om i landet hadde på mange vis mak og mulighet til å “berge” en familie i trange tider, eller også det motsatte.