Værøy Gamle Prestegård

Den gamle prestegården på Nordland på Værøy består av tre bygninger. Hovedhuset sto ferdig i 1898 og var etter datidens oppfatning en storslått bygning. Mens byggearbeidene pågikk, bodde prestefamilien sammen med tjenerskapet i “borgstua”.

Sissa Grøtan skriver i “En sommerfortelling fra Værøy” : “På Værøy gamle prestegård hos Hege Sørli er det godt å være. Det ærverdige, gule huset er nærmeste nabo til den røde kirken med løkkuppel, og den vakre fredfylte kirkegården ligger tvers over veien. Der hviler Dag Sørli, Heges far, han som i sin tid drev Lofotboka forlag.
Prestegården bærer preg av Dag Sørlis forlagsvirksomhet. De to stuene har et helt lite bibliotek. Om det regner en dag kan du krype opp i en sofakrok og lese lokalhistorie fra Værøy og fra Røst. Du kan lese fortellingen til ho Magda som kom fra Lofotodden for å gifte seg med han Johan på Måstad. Du kan bla i Theodor Kittelsens bøker – han bodde en tid på Skomvær fyr – ytterst i havet utenfor Røst, men han var også gjest på prestegården på Værøy og tegnet der blant annet den karakteristiske steinen Tussen
.” . . . .

Våre venner som nettopp besøkte dette praktfulle steder sier: “Fin beliggenhet på nordsiden av øya, som i gammel tid var øyas sentrum. I dag en fredelig liten samling av hus, med utsikt mot havet der sola går ned i sjøen seint på sommerkveldene. Stedet er velholdt, pent restaurert med en hyggelig hage. Overnatting i både hovedhuset og et par småhus på tunet. Maten, som utelukkende er sjømat, er av ypperste klasse. På toppen av det hele, en vertinne/innehaver med et servicenivå og entusiasme langt utover det vanlige. 

Stedet er lite synlig på nettet, og det er ikke noe skilt ved veien. Her skal du ha en bevisst plan om å komme, ikke slenge tilfeldig innom! 

I tillegg til at dette er en perle av et sted, er det verd å nevne at den forholdsvis lille øya Værøy, har overraskende mange flotte turmuligheter. Rett bak husene er Nordlandsnupen, øyas høyeste topp, der du får et flott utsyn og et morsomt fugleperspektiv på Prestegården. I fjellveggen hekker havørna.