Husfrua Gårdshotell har et dedikert og sjarmerende vertskap med mange ideer og sans for det kortreiste.

Husfrua Gårdshotell, Sakshaugvegen 44, Inderøy, Trøndelag

Ved minnesmerket til Aasmund Olavsson Vinje på Inderøya ligger Husfrua og troner høyt oppi åsen over Sakshaug gamle kirke.

Husfrua Gårdshotell drives nå av søstrene Cathrine Larsen (adjunkt) og Camilla Larsen (sykepleier) etter at de satset og forlot sine opprinnelige yrker. Interesse for mat og kultur, stor sans for hva Inderøya har å by på, samt gleden over å være i vertskapsrollen gjorde at de tok steget over til å drive Husfrua Gårdshotell sammen med eierne Lise og Per Magnus.

Matfilosofi
Husfrua serverer mat basert på lokale råvarer og gamle tradisjoner. Men Camilla og Cathrine har en matfilosofi som gjør at de ønsker å bruke så mye som mulig av produktene Inderøya har å by på som ost fra Gangstad gårdsysteri, Inderøy Gårdsbryggeri, Inderøy Brenneri på Berg gård, Inderøy Kaffebrenneri med Einun Skorem (3 ganger verdensmester i kokekaffe) og mye annet. I tillegg eksperimenterer de med smaker og lager spennende tilbehør med tilsetning av urter, bær, akevitt osv.

Sommeråpen kafé.
Dette er nytt av året 2022 og her kan du få kaffe, kaker og enkle lunsjretter. Kafeén er åpen tirsdag, onsdag, torsdag og lørdag, 12.00-15.00.

Overnatting
Du kan overnatte enten i historiske omgivelser i trønderlånas 2. etasje, eller i moderne «gårdshus»/hytter på tunet. Til sammen har Husfrua ni soverom med totalt 20 sengeplasser.

Husfrua har sin egen Vinje-trøffel født av husfruesøstrene etter mye prøvesmaking og inspirasjon fra mer langreiste konfekter. De kom frem til en kortreist versjon av trøffelen. Den har Inderøy-honning, fløte fra Åsvang og sommerakevitt fra Berg gård, i tillegg til mørk sjokolade og til slutt rullet i kakao. Denne fødselen måtte jo krones med dåp av «barnet».

Hvilken tilknytning har Vinje til Husfrua og Inderøya? Les om det her: «Her ser eg fagre Fjord og Bygdir»  – Aasmund Olavsson Vinje.

Les mer på www.husfrua.no

Spennende gårdsbutikk der du også kan overnatte!

Haugen Gardsmat as er en bedrift som springer ut fra Haugen Gard i Flåm. Kristine og Odd Ohnstad er opptatt av at de naturgitte forholdene i den spektakulære naturen er med å danne grunnlaget for matkulturen deres.

Haugen Gardsmat produserer mat tuftet på tradisjon, kvalitet og samspill med naturen omkring garden.

Gjennom de siste 15 årene har Haugen Gardsmat levert kvalitet fra egen gård og regionen til privatkunder, storhusholdning, butikker og abonnementsordninger.

Les mer på nettsiden Haugen Gardsmat.

Tuddal Höifjeldshotel – i oldemors og oldefars ånd …..

… men samtidig nyskapende, sier dagens drivere – Einar Gurholt og samboeren Malin Torsdatter Abrahamsen. Einar er 4. generasjon.

I omtalen tatt inn i Telemarkshistorier sies det:
«Som i et eventyr, i en verden av gammel historie, ligger Tuddal Høyfjellshotel på solsiden av mektige Gaustatoppen. Bygget i nasjonalromantisk stil i siste del av 1800-tallet, er det et av Norges best bevarte trehotell når det gjelder både interiør og eksteriør.
Her er det nostalgi i hver krok, en atmosfære av de sjeldne og en ro som burde oppleves.»

NRK lagde en dokumentar – «Familiearven» da Einar arvet ett av Norges eldste høyfjellshotell. (Han serverer gjestene fireretters middag hver eneste dag, men som singel er han avhengig av foreldrenes hjelp. Den eneste måten han kan føre familiearven videre på, er å finne en kjæreste som vil drive hotellet sammen med ham. Finnes det noen som kan tenke seg et liv på fjellet?) Se «Familiearven» her.

Torsætra kafé – en reise verdt! Mellom Hurdal og Skreia

Dette er et svært populært sted, så ta kontakt for å høre om det er plass. Lørdager og søndager har de store buffeter, men du får mye annet godt!

Norsk MG klubbs Oslo Senter var på tur med et tjuetalls veteranbiler. Rask og service, hyggelig vertskap, god mat og artig historie om stedet:

Om Torsætra – kvilstelle 

To gamle skogshusvær drives i dag som kafé og selskapslokaler. Siden slutten av 1800-tallet har det vært overnatting og bevertning på Torsætra. Kvilstelle kalte tømmerhoggerne det.  I dag brukes de særpregede lokalene til daglig kafédrift, kurs og seminarer av alle slag. Julebord langt til skogs er også populært. Det er noe spesielt ved atmosfæren på Torsætra som tiltrekker oss. Innredningen er gammeldags og særpreget. Torsætra er derfor et naturlig valg når du vil ta deg en koselig dagstur, året rundt.

Les mer på hjemmesiden deres eller på Facebook.

Villa Solvorn B&B – nok et herlig sted i Solvorn

Villa Solvorn er et lite, familiedrevet gjestehus. Alle rommene er lyse og hjemmekoselige med gode senger. Familierommet er ca 17 kvm, og dobbeltrommene fra 8 til 10 kvm. Huset har to bad og et toalett, alle er delte mellom rommene. Det er felles stue og hage med mange koselige sitteplasser. Du kan lage din egen mat ute i pergolaen med grill. Røyking er forbudt innendørs fordi brannalarmer er installert i alle bygninger i bevaringsområdet i Solvorn.

Villa Solvorn har en god kontinental frokost-meny fra 08.00 til 10.00. hver dag. En kan også spise ute i hagen under tak og på veranda. Hund eller andre kjæledyr er ikke tillatt.

Du kan også leie; to single og to doble kajakkar, ein 13 fot båt med 15 hk utenbordsmotor, to el-sykler og 5 vanlige sykler. De har gratis WiFi-forbindelse tilgjengelig for gjestene.

Eplet – Hostel & Jusfabrikk. En skjult perle i Solvorn

Eplet Bed & Apple er et gjestehus med avslappet atmosfære for aktive gjester!

Eplet er en perfekt base for en fysisk aktiv og sosialt avslappet ferie ved fjord og fjell. De har variert overnatting – rom, sovesal, tipi og telt – så du finner noe som passer for gjester i alle aldre. De har sykkelutleie, kajakk på fjorden, isbretur og flotte fotturer i en flott bygd som har mye å by på – også badestrand. Eplet er åpent fra 1 mars til 1 november.

Høysesong er fra 1 mai til 1oktober – og da er begge husene og teltplassen åpen, resepsjonen bemannet og de svarer på epost hver dag. Vi anbefaler å bestille noen dager på forhånd, også på teltplassen.

Lavsesong er mars, april og november og da kan man leie rom i hovedhuset.

Merk! Eplet Bed & Apple serverer ikke frokost, men begge husene har nyrenoverte kjøkken du kan bruke og føle deg hjemme. De foreslår at man kan spise middag på Walaker hotell som ligger like ved.

Det er ikke dagligvarebutikk i nærheten, så ta med egen mat du vil lage. Det er 6 km til nærmeste butikk. Men resepsjonen har noe lager av brød, melk, smør, ost, pasta og ris etc.

Væktarstua Hotell – med veihistorie og Kon-Tiki-tilknytning

Væktarstua Hotell

Historien

I 1929 bygde Martine Lyng Unsgård og ektemannen Alfred Væktarstua Turiststasjon.

Hotellet er ­oppkalt etter Væktarhaugen som ligger like øst for Væktarstua.

Martine var en klok, forutseende, kreativ og nøysom kvinne, sterk, arbeidsom og rakrygget. På den tiden Martine bygde var Stugudal en avsides­liggende fjellgrend med noen få gårder, karrige kår og nød, værhardt og uten veiforbindelse. men hun ville ha turister på besøk. Det var mest aktuelt i påska, om sommeren og ­under høstjakta. ­Alfred hentet ­turistene om vinteren med hest og slede over ­fjellet fra Ålen. Martine ville var klok og forutseenede og ville ha vei. Alfred var en av de første som skaffet seg ­privat bil da det kom veiforbindelse til Stugudal i 1932, fikk bevilgning for å kjøre turister og andre reisende fra ­Trondheim til Stugudal, og kunne også hente sine gjester derfra om sommeren. Da Selburuta i 1935 fikk godsbiler i rute hit, ble alt så mye lettere.

Thor Heyerdahl – Kon-Tiki og Væktarstua

Thor Heyerdahl ferierte på Væktarstua i unge år og grunnen til at han valgte Stugudalen, var at han var fetter til Martine. I Stugudalen fant han roen, gikk mye i fjellet og fikk inspirasjon til sine ekspedisjoner som han etter hvert skulle legge ut på.

På Kon-Tiki-utstillingen kan du blant annet se skrivemaskina Thor Heyerdahl brukte da han skrev om ekspedisjonen. Foto: Erik Waatland / NRK

Ikke mange vet at han i 1938 skrev sin første bok Fathuiva på Væktarstua hotellet.

I 1948 kom han på nytt igjen og skrev da det meste av boka Kon-Tiki om handler om balsa-flåteekspedisjonen på Stillehavet i 1947. Slik er Thor Heyerdahl blitt en viktig del av historien om Væktarstua Hotell der det nå er en permanent Kon-Tiki utstilling rett ved resepsjonen, og utsillingen er i samarbeid med Kon-Tiki museet.

NRK hadde et program i 2012 – 65 år etter Kon-Tiki ekspedisjonen, her kan du lese mer.

Les mer om Væktarstua og historien her.
Og om du vil vite mer historie om Tydal og Stugudal kan du lese her – utdrag av Tydal bygdebok.

Blodveimuseet på Saltdal Bygdetun

Ved skiltet Blodveimuseet, svingte vi av E6’n til Saltnes. Vi hadde sett fram til en fyldig dokumentasjon av den tragiske historien om de 463 arresterte jugoslaviske motstandsfok og senere sovjetiske krigsfanger. De slet og døde under arbeid for den tyske okkupasjonsmakten med veien mellom Langset og Rognan, senere kalt Blodveien.

Men vi kom litt for tidlig på dagen (åpnet kl 11.00) og fikk bare vandret rundt på Saltdal Bygdetun. Joda, vakkert nok i finværet, men vi følte oss litt snurt da bare en plakat informerte om grusomhetene som utspant seg her.


Øverst på tunet til Saltdal Bygdetun ligger Blodveimuseet. I en tyskerbrakke fra Dunderlandsdalen fortelles historien om krigsfangene, deres liv og arbeid, under tyskernes regime 1942-45. Titusener av østeuropeiske krigsfanger ble sent nordover for å bygge vei og jernbane og de slet under umenneskelige forhold. Mange vendte aldri tilbake. En annerledes rundtur i omgivelser hvor stillheten er til å føle på. Her blir ord fattige og inntrykkene mange.

En viktig reise gjennom en tid som aldri må glemmes.